Elke superheld heeft een sidekick nodig

“Life is not a competition between men and woman. It is a collaboration.” - David Alejandro Fearnhead (Engelse schrijver)

Het valt me op dat veel vrouwen nog steeds het grootste deel van de opvoeding op zich nemen. Bij ons is dat niet het geval en daar ben ik trots op. Wij vinden het belangrijk dat onze dochters opgroeien in een omgeving waarin ze zien dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet slechts een ideaal is, maar de dagelijkse realiteit. Dat geslacht geen rol speelt bij het bepalen van wat je wel of niet kunt doen.

Maar waarom is dat verschil er nog steeds? Ik zie het bij vriendinnen die keihard hebben gestudeerd. Ze werken (zij parttime en hij fulltime, waarom is dat niet gelijk verdeeld? Of omgekeerd?) én nemen het grootste deel van de opvoeding voor hun rekening. Om nog maar niet te spreken over de clubjes en activiteiten van de kinderen waar je te pas en te onpas voor moet opdraven (iets waar ik persoonlijk een burn-out van zou krijgen als ik het in mijn eentje moest rooien).

Enerzijds heeft het te maken met eeuwenlange genderstereotypen die hebben geleid tot het idee dat vrouwen van nature beter geschikt zijn voor huishoudelijke taken en het ouderschap. Maar ook onvoldoende vaderschapsverlof en het gebrek aan flexibele werkschema’s dragen niet bij aan gelijkheid. Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van onze Scandinavische bovenburen. Zij hebben uitgebreide regelingen voor ouderschapsverlof, kinderopvang en gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Hierdoor zijn de traditionele rollen tussen mannen en vrouwen meer in evenwicht.

De rol die vrouwen zelf spelen moeten we trouwens ook niet onderschatten. Zij vinden het vaak lastig om hun partners meer te betrekken bij het huishouden en het ouderschap. Vooral het gevoel “alles zelf beter te kunnen doen” zit daarbij in de weg. Oké, in de praktijk zijn vrouwen vaak de superhelden van het huishouden, maar laten we eerlijk zijn, zelfs superhelden hebben een sidekick nodig 😉.

Ik pleit voor een wereld waarin gelijkheid de norm is, niet de uitzondering. Wij leren onze dochters dat beide ouders in gelijke mate de verantwoordelijkheid dragen voor het gezin. Dat je als gezin een team vormt waarin samenwerking de sleutel tot succes is. We hopen dat dit hen zal inspireren om op te groeien tot sterke, zelfverzekerde vrouwen die weten dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen.



Reacties