La dolce vita

Na twee jaar vakantie in eigen land, was het dit jaar weer tijd voor een reis naar het buitenland. Aangezien we zeker wilden zijn van een vakantie vol zon, rust en lekker eten keerden we terug naar Il Montelletto. Een prachtige B&B in Sante Luce, een klein gehucht op ongeveer 40 minuten rijden van Pisa. Ondanks de stress vooraf (we hoorden van de lange rijen op de vliegvelden) verliep de reis voorspoedig en arriveerden we, iets later dan gepland, met koffers én dochters in Italië.

De gastvrouw Roberta herinnerde zich ons nog van ons verblijf in 2019: “Quanto sono cresciuti i ragazze!” (wat zijn de meisjes groot geworden!). Het zwembad was nog altijd even idyllisch en het ontbijt, tja dat moet je gewoon proeven. Aan niets ontbrak het ons. Even terugschakelen en rustig aan doen.

Totdat je in de auto stapt. Aan het rijgedrag van de Italianen bleek ook niks veranderd te zijn en dat gold ook voor de gaten in de wegen. Om nog maar te zwijgen over haarspeldbochten waar alle reflectoren verdwenen zijn. Tuurlijk, die neem je in het donker toch gewoon op je gevoel? En snelheidslimieten? Die zijn voor de toeristen. Tim reed best aardig door in onze gehuurde Lancia Ypsilon, maar dat was blijkbaar nog altijd veeeel te traag naar Italiaanse maatstaven. Dus werden we ingehaald. En niet op dat mooie rechte stuk, maar juist in zo’n gezellige bocht. Ik heb de nodige kreten geproduceerd tot vermaak van Sara en Iris, die niet echt begrepen waar ik me druk om maakte.

Na een dag of wat had Tim het aardig door en reden we soepeltjes tussen de locals. Overdag hielden we ons meestal op in of aan de rand van het zwembad en in de namiddag vertrokken we richting een stadje voor het lekkerste ijs en een heerlijke Italiaanse pizza of pasta.

Op een van deze namiddagen besloten we naar Livorno te rijden, een iets grotere kustplaats. Dat hebben we ge(z)weten. Dit bleek een héle drukke stad te zijn. In Italië zijn ze bovendien dol op rotondes en chaos, la dolce vita is dan ver te zoeken. Midden in Livorno reden we ineens op een soort super-rotonde. Kies dan nog maar eens de juiste baan wanneer je links én rechts ingehaald wordt door Vespa’s. Maar ach, wat is vakantie zonder een beetje avontuur? 
“Tutto è bene quel che finisce bene” (Eind goed, al goed!).



Reacties