Verbinding

Ik heb iets met verbinding. Zonder verbinding zijn er alleen losse puzzelstukjes die op zichzelf allemaal een functie hebben, maar waarbij het grote geheel vaak ontbreekt. 

Je herkent het vast wel: om je heen zie je allemaal mensen die ongeveer hetzelfde proberen te doen, maar niet met elkaar in gesprek gaan. Super jammer, want door de verbinding op te zoeken ontstaat er positieve energie. Mensen voelen zich gezien en gehoord en er is ruimte voor ontwikkeling en groei. Zet de juiste elementen bij elkaar en er ontstaat (vaak) iets moois. Wanneer je de verbinding opzoekt wordt 1 plus 1 ineens 3.

Zoek je in Google op “verbinding” dan krijg je meerdere definities, maar de volgende vind ik persoonlijk echt “de bom”: In de scheikunde is een verbinding een stof die uit twee of meer elementen bestaat. Een verbinding is dus een combinatie van meerdere atomen (of elementen). Een verbinding heeft andere eigenschappen dan de elementen die in die verbinding zitten.

Geweldig toch? Je hebt twee aparte stoffen en die vormen samen een derde, totaal andere stof!?! 

Die chemie heb je ook (of niet) tussen mensen. Je hebt mensen die het slechtste in elkaar naar boven halen. Zoiets als ijzer en zuurstof: als ze met elkaar in aanraking komen ontstaat er roest. Combineer je zuurstof echter met 2 waterstofdeeltjes dan krijg je water! Zonder water, geen leven. En dat leven blijkt ook weer te zijn ontstaan door verbindingen. Dankzij de “big-bang” kwamen er gassen uit de oeratmosfeer vrij die verbindingen vormden, waarbij koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof vrijkwamen (zoiets ongeveer dan hè). Deze ionen reageerden ook weer met elkaar, waardoor er onder andere koolhydraten, vetzuren, aminozuren en nucleotiden ontstonden: de basis voor al het leven op aarde!

Volgens mij voldoende bewijs dat verbinding de basis is om iets te bereiken. Verbinding met de mensen om je heen: vrienden en familie, maar ook met je collega’s. O ja, zoek wel naar de juiste combinatie van verbindingen, anders zou er zomaar een explosief kunnen ontstaan zoals buskruit. Alhoewel, ook dat kan tot iets moois leiden, want wie houdt er nu niet van een vuurwerkshow?

Reacties